Мигел Канелас е обезпокоен. Ситуацията е по-лоша от други години, казва

...
Мигел Канелас е обезпокоен. Ситуацията е по-лоша от други години, казва
Коментари Харесай

Шум, алкохол, мръсотия: на Майорка става все по-лошо

Мигел Канелас е смутен.  " Ситуацията е по-лоша от други години ", споделя ръководителят на Асоциацията на жителите на квартал Лас Маравияс, който обгръща по-голямата част от главната туристическа зона на Майорка. " Разбира се, ние тук живеем от туризма. Но въпреки всичко би трябвало да можем да живеем и умерено ".

Отдавна животът за локалните не е спокоен, твърди той. " Много от локалните поданици към този момент не излизат непринудено от домовете си вечер. Страхуват се ", прибавя Канелас.

Десетки питейни заведения по крайбрежната алея

Прословутата празненство зона край столицата Палма още веднъж е завладяна от жадните за празненства туристи. Особено се развихрят германците, запалени по футбола, женските компании и приятелите по чашка - както вяска година при започване на лятото. Плая де Палма е желана дестинация и за десетки хиляди испански зрелостници от континенталната част на страната, които желаят да отпразнуват уместно завършването си. Десетки питейни заведения и нощни заведения са ситуирани по крайбрежната алея на дългия повече от пет километра плаж.

" Проблемът е, че хората си вършат празненства на улицата ", споделя Хуан Мигел Ферер. През 2015 ресторантьорът слага началото на самодейността " Палма бийч ", целяща да трансформира туристическата зона в качествена дестинация. Ферер заменя табуретките с шезлонги, а бирата - с " Бакарди ".

Той няма нищо срещу това хората да се веселят, само че не и когато го вършат на улицата.

В Асоциацията на хотелиерите в Плая де Палма, която съставлява 114 хотела, също считат, че може да се чества и без да се прекалява. " Вярно е, че този туризъм също генерира доходи. Но смяната не може да бъде спряна ", споделят от организацията, която се пробва да разпространява Плая де Палма като фамилна дестинация. " Не желаеме празненствата да са единствената причина гостите да идват при нас ", споделят от асоциацията. 

Реалността обаче е друга - най-малко по това време на годината. Още на обяд плажното празненство към този момент е в разгара си, от портативни тонколони гърми музика, а на пясъка се натрупат празни бирени бутилки. Посред бял ден пияни хора се разхождат безпомощно, из въздуха се носи миризма на урина, разлята бира, плажно мляко и пържени храни. С още и още алкохол почиващите се доставят от безбройните супермаркети.

" Ситуацията е тревожна "

Срещу всичко това стачкуват хотелиерите, ресторантьорите и операторите на нощни заведения, които в свое послание осъдиха " тревожната обстановка " в Плая де Палма. " Липсата на надзор върху използването на алкохол на публични места и на ефикасни разпореждания за санкциониране на сходно държание заплашват сегашното и бъдещето на този значим туристически регион ", се споделя в изказването.

Всъщност градската администрация и държавното управление на Балеарските острови от години се пробват да се оправят с казуса. Всички са единомислещи, че алкохолният туризъм към този момент не е мечтан. " Това е тъкмо противоположното на нашата цел да подобрим конкурентоспособността на островите посредством резистентен, виновен и първокачествен туризъм ", е записано още в уводната част на настоящия от 2020 година закон против несъразмерния туризъм.

В обръщението си локалните бизнесмени упорстват за енергични и ефикасни ограничения за справяне с " нетърпимата обстановка ". Те желаят ясни правила и строги наказания, с цел да спре използването на алкохол на публични места. Освен това е належащо засилено полицейско наличие, с цел да се подсигурява спазването на тези разпореждания.

Празнуващи туристи в заведение на плаж в МайоркаСнимка: picture-alliance/ZB/J. Kalaene

" Проблемът е, че няма надзор ", споделя Хуан Мигел Ферер от " Палма Бийч ". Шумът, всеобщото пиянство на алкохол на публични места, бутилките на плажа - всичко това е неразрешено от доста години. Почиващите, които нарушават разпоредбите, би трябвало да чакат високи санкции. Патрулиращи служители на реда, които биха могли да подсигуряват спазването на разпоредбите, обаче не се срещат на никое място на Плая де Палма, оплаква се той.

Неефективни санкции

Мигел Канелас от Асоциацията на жителите също счита, че това е същинският проблем. " Тук просто има прекомерно малко служители на реда ", споделя той. А в случай че изобщо има полицейски чиновници, те са или на мотоциклети, или в патрулни коли. " Но това не оказва помощ ", уверен е Канелас. Според него служителите на реда би трябвало да вървят пешком или да карат колела, с цел да могат да се обръщат непосредствено към туристите, да постановат санкция при положение на подозрение и да я събират незабавно. " Това би имало неотложен резултат ", сигурен е представителят на гражданското съдружие.

Но да се каже е по-лесно, в сравнение с да се направи. Защото санкционирането е комплицирано, когато става въпрос за задгранични туристи. Град Палма към момента не е намерил ефикасен метод за събиране на санкциите в тези случаи. Както твърдят от полицията, испанската правна уредба не разрешава събирането на санкции на място, наложени въз основа на общинска разпоредба.

Така на полицията не ѝ остава нищо друго, с изключение на да предизвестява нарушителите на Плая де Палма.

***

Вижте и това видео от нашия списък:

Майорка взима ограничения против всеобщия туризъм

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР